5+1 Παραμύθια που θα διαβάσεις στα παιδιά πριν κοιμηθούν

Όσες φορές και να το πούμε, ποτέ δε θα είναι αρκετές!

Ο ποιοτικότερος χρόνος που μπορείς να περάσεις με το παιδί σου είναι μέσω της ανάγνωσης ενός παραμυθιού. Αμέτρητες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα βιβλία και ειδικότερα τα παραμύθια βοηθούν στην ανάπτυξη του γλωσσικού κώδικα του παιδιού, στην διάνθισα της φαντασίας του, στην συγκέντρωση και την βελτίωση ενδεχόμενων μαθησιακών δυσκολιών. Πέρα όμως από όλα αυτά, τα παραμύθια φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά και μέσω της ανάγνωσης τους δημιουργούν στο παιδί ένα αίσθημα ασφάλειας και φροντίδας. 

Είναι  επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η ανάγνωση ή η διήγηση παραμυθιών μπορεί να βοηθήσει στο να κοιμίσετε το μωρό σας από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Αυτό συμβαίνει επειδή η φωνή μας κατά τη διήγηση είναι ήπια και συνήθως μονότονη, παρόλο που αυτός ο ήχος μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα είδος λευκού θορύβου που βοηθά στο να ηρεμήσει το παιδί και να κοιμηθεί πιο γρήγορα. Επιπλέον, οι εικόνες και τα χρώματα του παραμυθιού μπορεί να κουράσουν το μωρό σας, καθώς οι πολλαπλές αισθητηριακές εντυπώσεις μπορούν να τον κάνουν να νιώθει νοητικά κουρασμένος, βοηθώντας το μωρό να αποκοιμηθεί ευκολότερα.

Ας δούμε τα 5+1 αγαπημένα μας παραμύθια για να κοιμίσετε τα παιδιά σας πιο εύκολα και πιο αρμονικά. 

1. Τα επτά κρεβάτια του Τυφλοπόντικα από τις εκδόσεις Ερευνητές είναι μια γλυκιά ιστορία που θα βοηθήσει το παιδί σας να ανεξαρτητοποιηθεί και να ξεπεράσει τους φόβους του. 

Ο Τυφλοπόντικας ξυπνάει σε διαφορετικό κρεβάτι κάθε πρωί. Στο θερμοκήπιο του Λαγού, στο συρτάρι με τις γραβάτες του Κοκκινολαίμη, μέχρι και στα κέρατα του Ελαφιού. Αλλά γιατί ο Τυφλοπόντικας δεν κοιμάται στο δικό του κρεβάτι;

2. Ο μεγάλος ποιητής Edward Estlin Cummings έγραψε αυτά τα Τέσσερα Παραμύθια για την κόρη του, όταν ήταν πολύ μικρή.

Είναι τέσσερις από τις πιο ευφάνταστες, χιουμοριστικές και τρυφερές παιδικές ιστορίες που έχουν ειπωθεί ποτέ. Η λεπτότητα και η ομορφιά τους αντικατοπτρίζονται στις γοητευτικές, έγχρωμες εικονογραφήσεις του John Eaton.

3.  Η Νεράιδα Σερπαντίνα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική ,είναι μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης!

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα παράξενο δάσος γεννήθηκε ένα κοριτσάκι με κατακόκκινα μαλλιά σαν το χρώμα της δυνατής φωτιάς, μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια στο χρώμα της θάλασσας και μάγουλα πιο κόκκινα κι από τις φράουλες την άνοιξη. Τρεις μέρες μετά τη γέννησή του ήρθαν οι Μοίρες να του μοιράσουν τα δώρα τους. Έτσι γινόταν σαν γεννιόταν μια μικρή νεράιδα… Την ίδια μέρα στο παλάτι του βασιλιά Γελαστού γεννήθηκε ένα αγόρι με ολοστρόγγυλο πρόσωπο, δέρμα και μαλλιά κατάλευκα… Και το παραμύθι συνεχίζεται με εκπλήξεις, δοκιμασίες και αναπάντεχες εξελίξεις για τα δυο παιδιά! 

4. Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα είναι ένα μαγικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και μεγάλους.

Είναι ένα παραμύθι διαχρονικό, αφού εδώ και πενήντα τέσσερα χρόνια αφήνει με τρόπο άφωνους από συγκίνηση όσους το διαβάζουν. Αυτή η έμμετρη διασκευή θα βοηθήσει το παιδί σας να νανουριστεί και να γνωρίσει μια από τις ωραιότερες ιστορίες όλων των εποχών. 

5. Από αυτήν τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το Νανούρισμα του Μικρού Φακίρη του αγαπημένου μας Ευγένιου Τριβιζά.

Τα βράδια στην ονειρεμένη Χώρα των Φακίρηδων είναι αλλιώτικα απ’ όλα τα άλλα βράδια. Εμπριμέ κόμπρες βγαίνουν από χρωματιστά πιθάρια και λικνίζονται νωχελικά στο φεγγαρόφωτο, αντίλαλοι από μαγευτικές φλογέρες ταξιδεύουν στους αιθέρες, σκαντζόχοιροι στήνουν χορό στους κήπους με τους κάκτους και στο νυχτερινό παζάρι υπνοβάτες αγοράζουν μοσχοκάρφια, φιδέ από συρματόσχοινα, μαξιλάρια παραγεμισμένα με αχινούς και ζελέ από τσούχτρες. Ένα ασυνήθιστο νανούρισμα, όχι μόνο για μικρούς φακίρηδες που κοιμούνται σε κρεβατάκια με τοσοδούλικα καρφάκια, αλλά και για όλα τα παιδιά, ένα νανούρισμα ό,τι πρέπει για να το διαβάζει κανείς, προτού τον πάρει ο ύπνος.

6. Το παρακάτω βιβλίο αποτελεί μια μοναδική «Καληνύχτα» από όλο τον κόσμο!

Μύθοι, θρύλοι και παραμύθια από όλο τον κόσμο υπόσχονται να προσφέρουν μια γλυκιά «καληνύχτα» σε κάθε παιδί. Ιστορίες γεμάτες με περιπέτειες και ξόρκια, ιππότες και πριγκίπισσες, ζωάκια και μαγικά πλάσματα παρασέρνουν τα παιδιά σε μέρη ονειρικά! Κάθε παραμύθι κρύβει το δικό του μυστικό: κάτι που οι άνθρωποι κάθε τόπου ήθελαν να μοιραστούν με τα παιδιά. Μικρές ιστορίες, άλλοτε πασπαλισμένες με χιόνι από τη Σιβηρία και άλλες φορές φωτισμένες με δέκα ήλιους από την Κίνα. Ένα ταξίδι στα βάθη της Ινδίας, στους θρύλους του Κονγκό, στις πεδιάδες της Ιρλανδίας, στις μουσικές της Ελλάδας, στους μύθους του Μαρόκο, στα δάση της Αμερικής, στα ανάκτορα της Ρωσίας, στις θεότητες του Περού, στα καταπράσινα τοπία της Αυστραλίας και σε πολλά ακόμα μέρη, που κάθε παιδί θα ήθελε να επισκεφτεί στα όνειρά του.

Αυτά και άλλα πολλά θα βρείτε με μια γρήγορη ματιά εδώ!