Παιδιά που αγαπούν το διαβάσμα: Τα 5+1 ιδέες ώστε να τα μυήσετε στον μαγικό κόσμο του βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου λειτουργεί κάθε χρόνο ως μια ημέρα υπενθύμισης για τα άπειρα οφέλη του διαβάσματος στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους. Όλοι γνωρίζουμε πόσα θετικά έχει το διάβασμα, αλλά το ερώτημα είναι πως στη σημερινή εποχή θα μπορέσουμε να απεξαρτήσουμε τα παιδιά από τις οθόνες και την τεχνολογία, με την οποία είναι πλέον πολύ πιο εξοικειωμένα από εμάς. 

Το διάβασμα είναι πολύ περισσότερο από μια απλή δραστηριότητα. Είναι η πύλη προς νέους κόσμους, η έμπνευση για τη φαντασία και η πιο άμεση πηγή γνώσης. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το διάβασμα από μικρή ηλικία με μερικές απλές συνήθειες.

Παρακάτω θα βρείτε 5 και 1 ιδέες για το πως να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και να τα μυήσετε στον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Με τη σωστή προσέγγιση και τον κατάλληλο χρόνο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια αγάπη για το διάβασμα που θα συνοδεύει τα παιδιά μας για ολόκληρη τη ζωή τους

1. Εξερεύνηση και ποικιλία:

Προσφέρετε στα παιδιά σας ένα πλούσιο φάσμα βιβλίων που καλύπτουν διαφορετικά θέματα και είδη λογοτεχνίας. Από παραμύθια και περιπέτειες μέχρι επιστημονική φαντασία και εικονογραφημένη λογοτεχνία, η ποικιλία επιτρέπει στα παιδιά να ανακαλύπτουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και να αναπτύσσουν τις προτιμήσεις τους. Αυτό είναι και από τα μεγαλύτερα οφέλη του βιβλίου, ότι η εξερεύνησή του δεν τελειώνει ποτέ, όσο κι αν μεγαλώσεις και όσο κι αν διαβάσεις. 

2. Αφιέρωση Τακτικού Χρόνου στο Διάβασμα:

Καθιερώστε μια ήσυχη ώρα την ημέρα για να αφιερώνετε στο διάβασμα. Αυτή η σταθερότητα βοηθά τα παιδιά να συνδέουν το διάβασμα με μια ευχάριστη και χαλαρωτική δραστηριότητα, αλλά ταυτόχρονα και με τον χρόνο που περνούν μαζί σας ποιοτικά. Το αποτέλεσμα είναι η ένταξη του διαβάσματος στον καθημερινό προγραμματισμό, αλλά και ο συνδυασμός της δραστηριότητας αυτής με την έννοια της φροντίδας και της ασφάλειας. 

3. Συμμετοχή και Διασκέδαση:

Διαβάστε μαζί με τα παιδιά σας και εμπλακείτε στην εξέλιξη της ιστορίας. Ρωτήστε τα για τις σκέψεις τους, σχολιάστε τα γεγονότα της ιστορίας και φανταστείτε μαζί τον κόσμο που περιγράφεται και ταξιδέψτε μαζί. Το διάβασμα μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική δραστηριότητα για ολόκληρη την οικογένεια και να βοηθήσει κι εσάς να νιώσετε, για λίγο, πάλι παιδιά.

4. Γίνετε εσείς το πρότυπο:

Οι γονείς αποτελούν το αμεσότερο μοντέλο μιμητισμού για τα παιδιά τους. Δείξτε την αγάπη σας για το διάβασμα, διαβάζοντας και συζητώντας για τα βιβλία που σας αρέσουν. Όταν τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι το διάβασμα μπορεί να τους προσφέρει στιγμές με τους γονείς ή τους φροντιστές τους, τότε είναι πιθανόν να το εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο. Αν θέλουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά να διαβάζουν, θα πρέπει πρώτα να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι.

5. Ενίσχυση της Φαντασίας και του γλωσσικού κώδικα:

Τα βιβλία ανοίγουν παράθυρα σε νέους κόσμους και ενθαρρύνουν τη φαντασία. Από τα όνειρα των ηρώων μέχρι τους κόσμους της επιστημονικής φαντασίας, τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα τους και μαθαίνουν να ονειρεύονται. Άλλωστε η καλλιέργεια της φαντασίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη σωστή ανάπτυξη του γλωσσικού κώδικα και της αντιληπτικής ικανότητας των παιδιών. 

+1. Επιβράβευση της Ανάγνωσης:

Ενθαρρύνετε την ανάγνωση με την επιβράβευση και την επικοινωνία. Σημαντικό είναι να επιλέγονται βιβλία που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και το επίπεδο ανάπτυξης του κάθε παιδιού. Το διάβασμα δεν είναι μόνο μια δραστηριότητα, αλλά μια εμπειρία που διαμορφώνει το μυαλό και την καρδιά. Με αγάπη, υποστήριξη και τη σωστή καθοδήγηση, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του διαβάσματος και να τον αγαπήσουν για πάντα.

Βρείτε παρακάτω βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών και καλή σας διασκέδαση!